Ei koskaan tasapaksua – Mira Luostarinen tykkää tilintarkastajan työstä

Ei koskaan tasapaksua – Mira Luostarinen tykkää tilintarkastajan työstä

Mira Luostarinen

Työntekijäesittelymme saa jatkoa. Senior Associate Mira Luostarinen aloitti Moore Idmanilla liiketalouden opintojensa loppuvaiheessa. Hän kehuu loistavaa työporukkaa, tykkää työstään – ja on purkanut yhden tilintarkastuksiin liittyvän ennakkoluulonsa.

Uskon, että monella on sama käsitys tilintarkastuksesta, kuin mitä minulla oli ennen kuin aloin työskennellä alalla: koko ajan jatkuva kiire ja töitä painetaan kellon ympäri. Näin ei ainakaan Moore Idmanilla ole, vaan yrityksen johto ja henkilöstö pitävät huolta palautumisesta ja siitä, ettei kenelläkään ole liikaa töitä.
 
Toki keväällä töitä on paljon tilinpäätössesongin takia, mutta meillä jokainen saa rytmittää oman työviikkonsa itselle ja omaan elämäntilanteeseen sopivalla tavalla. Ylitöitä ei ole pakko tehdä.
 
Minusta työn syklisyys on nimenomaan etu. En luultavasti viihtyisi työssä, jossa olisi tasainen tahti ja samat tehtävät viikosta ja kuukaudesta toiseen.
 

Keskustelut ja kohtaamiset ovat tärkeitä

 
Tulin töihin Moore Idmanille (joka oli silloin vielä nimeltään Moore Rewinet, ennen yhdistymistä Idman Vilenin kanssa) opintojeni loppuvaiheessa vuonna 2021, ensin harjoittelijaksi. Opiskelin Tampereen yliopistossa kauppatieteitä, pääaineena laskentatoimi.
 
Päästyäni kiinni käytännön hommiin tilintarkastuksen harjoittelijan roolissa kerrytin nopeasti ymmärrystä yritysten liiketoiminnan ja tilinpäätösraportoinnin prosesseista. Ilokseni minut vakinaistettiin harjoittelujakson jälkeen tilintarkastusassistentiksi (Audit Associate).
 
Olen tykästynyt tilintarkastukseen työnä. Yleensä työpäivät kuluvat luonnollisesti tilintarkastuksia tehden, mutta keskeinen osa työtäni ja työpäiviäni on myös kollegoiden kanssa käydyt keskustelut ja pohdinnat erilaisista toimeksiannoissa eteen tulleista kysymyksistä. Tämän työn paras asia onkin ihmiset, päivittäiset keskustelut ja kohtaamiset.
 
Meillä on töissä ihan huipputyyppejä! Vaikka tilintarkastus sisältää paljon tehtäviä, joissa työtä suoritetaan yksin, työkaverit ja rento työyhteisömme takaa, ettei homma tunnu koskaan yksinäiseltä puurtamiselta.
 

Tilintarkastusalalla saa jatkuvasti kehittyä

 
Tilintarkastus tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia laskentatoimen asiantuntijoille, olivat he sitten missä tahansa vaiheessa uraansa. Tällä alalla oppimista tapahtuu jatkuvasti, eikä hommasta tule koskaan ’’tasapaksua’’, sillä jokainen asiakas ja toimeksianto on erilainen. On aina kiinnostavaa keskustella asiakkaiden kanssa tilintarkastusten ohessa, sillä niiden avulla on mahdollista ymmärtää paremmin asiakasyrityksen toimintaa.
 
Minulle henkilökohtaisesti työhön luo mielekkyyttä myös se, että meillä Moore Idmanilla pääsee melko pian kokemuksen kertyessä mukaan isompien toimeksiantojen tarkastustiimeihin, jotka tarjoavat sopivasti uusia haasteita.
 
Lisäksi syksyllä ja loppuvuonna, jolloin kiirettä on vähemmän tilintarkastuksissa, meillä pääsee kehittämään osaamista työnantajan kustantamien koulutusten avulla. Vuonna 2023 suoritin esimerkiksi Suomen Tilintarkastajien järjestämän ESG-valmennuksen, jossa pääsin syventämään asiantuntijuuttani yritysten kestävyysraportoinnin ja sen varmentamisen teemojen ympärillä. Valmennuksen päätteeksi sain ESG-varmentajan sertifikaatin.
 

Tavoitteena toimia kestävyysraportointitarkastajana

 
Tällä hetkellä tähtäimessäni on HT-tutkinnon, eli tilintarkastusalan perustutkinnon, suorittaminen ja olen menossa HT-tenttiin elokuussa 2024. Myös kestävyysraportointiin ja sen varmentamiseen liittyvä uudistunut EU-tason sekä kotimainen lainsäädäntö tuo tästä vuodesta alkaen isoja murroksia yrityksille, joten aion jatkaa asiantuntijuuteni kehittämistä silläkin kentällä.
 
Tavoitteenani on tulevaisuudessa toimia kestävyysraportointitarkastajana (KRT). Viime vuonna suorittamani ESG-varmentajan sertifikaatti toimii todistuksena siitä, että minulla on KRT-tarkastajalta edellytettyä erityisosaamista yritysten kestävyysraportoinnista ja sen varmentamisesta, joten nyt olen jo saavuttanut yhden stepin matkalla kohti KRT-tarkastajan titteliä.
 

Jaksamisesta kannattaa huolehtia

 
Paitsi että työyhteisö ja esihenkilöt pitävät huolta palautumisesta, myös jokainen itse huolehtii siitä, että jaksaa eikä esimerkiksi tee ylitöitä yli rajojen. Teen itse päivittäin prioriteettilistan, josta pyrin taklaamaan päivän tärkeimmät jutut.
 
Koska tässä työssä etenkin keväisin on aina jotain kesken, tai aloittamatta, niin ei ole järkeä yrittää saada maailmaa valmiiksi yhden päivän aikana. On tosi tärkeä pitää kiinni itselle tärkeistä rutiineista ja asioista työn ulkopuolella, ja käydä esimerkiksi liikkumassa viikoittain.
 
Minulle viikoittainen tanssitunti toimii loistavana keinona karistaa tehokkaasti ajatukset pois arjen kiireistä.

Ota yhteyttä Mira Luostariseen.