Näin huomioit raaka-aineiden hintaheilahtelut tilinpäätöksessä

Näin huomioit raaka-aineiden hintaheilahtelut tilinpäätöksessä

Jussi Savio

Talousvuotta 2022 leimasi muun muassa globaali kustannusten nousu ja sillä oli vaikutusta myös yritysten vaihto-omaisuuden arvostukseen. Vuoden 2023 alussa on ollut merkkejä tiettyjen raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen alentumisesta, mikä aiheuttaa uudenlaisia haasteita myös tilinpäätöksen laatijoille.

Kirjanpitolain mukaan vaihto-omaisuuden arvostuksessa on noudatettava ns. alimman arvon periaatetta, eli vaihto-omaisuus on arvostettava joko hankintamenoon, tätä alempaan myyntihintaan tai jälleenhankintahintaan. Viimeksi mainittu on vaihto-omaisuuden arvostusmenettelyissä jäänyt mielestäni vähemmälle huomiolle, johtuen kenties siitä, että kustannuskehitys on ollut pitkään ja tasaisesti nousevaa (pois lukien esimerkiksi teräs, jonka hintaheilahtelut ovat perinteisesti merkittäviä). Jälleenhankintahinta voi olla alentunut myös esimerkiksi maailmanmarkkinahintojen tai valuuttakurssien muutosten vuoksi.

Vaikka edellä mainittua ns. alimman arvon periaatetta noudattaessa on otettava huomioon myös mahdollinen hankintamenoa alempi myyntihinta, tässä blogikirjoituksessa keskitytään kuitenkin hankintamenoa alemman jälleenhankintahinnan huomioimiseen tilinpäätöksen laadinnassa.

Inflaation taittuessa ovat tarkkuus ja skeptisyys tarpeen

Kuinka edellä mainittu ns. alimman arvon periaate tulisi sitten huomioida tilinpäätöksen laadinnassa?

Tiivistettynä: mikäli tilinpäätöshetken jälkeen raaka-ainetta on hankittu alemmalla kuin tilinpäätöshetken mukaisella vaihto-omaisuuden keskihinnalla, on vaihto-omaisuus arvostettava tähän alempaan, todennäköiseen, hankintahintaan. On muistettava, että raaka-aineiden ohella kyseinen säännös koskee myös keskeneräisiä ja valmiita tuotteita. Myös kirjanpitolain (3:3.1 § 7 kohta) mukainen ”erillisarvostus” on otettava huomioon: yksittäisen nimikkeen arvonnousulla ei voi kompensoida toisen nimikkeen arvonlaskua.

Viimeistä kolmea vuotta tilinpäätöksien laadinnassa ovat leimanneet ensiksi koronapandemian vaikutukset ja sittemmin inflaatio. Kokonaisuutena inflaation kehittymistä ja suuntaa on vaikea arvioida, mutta jo nykytilanne sekä signaalit tiettyjen raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen alentumisesta edellyttävät tilinpäätöksen laatijoilta ja varmentajilta tietynlaista ajattelutavan muutosta, tarkkaavaisuutta – ja skeptisyyttä.

Mahdollisuus vaikuttaa tilikauden tulokseen

Vaikka edellä on käsitelty yhtä tilinpäätöksen laadintaan liittyvää velvollisuutta, on muistettava, että kyseinen tilinpäätöksen arvostustapa antaa yhtiöille myös hyvän mahdollisuuden vaikuttaa tilikauden tulokseen.

Alimman arvon periaatteen soveltaminen on hyväksyttyä myös yhtiön verotuksessa. Säädökset kyseisen alimman arvon periaatteen soveltamisesta ja noudattamisesta löytyvät elinkeinoverolaista (28.1 §).

Henkilökohtaisesti koen, että tämäkin yritysten toimintaympäristöön vaikuttava tekijä tuo entisestään mielenkiintoa tilintarkastajan työhön ja mahdollistaa antoisia keskusteluita asiakkaiden kanssa.
 
Blogitekstin on kirjoittanut Partner, KHT, CIA Jussi Savio. Jussilla on pitkä kokemus erilaisten yritysten tilintarkastuksesta. Lisäksi hänellä on asiantuntemusta Allianssihankkeiden talousasiantuntijan tehtävistä, yrityskauppojen Due diligence-tarkastuksista ja sisäisestä tarkastuksesta.